Prostaglandinek

Évszázadokkal ezelõtt, az emberek meg voltak gyõzõdve, arról, hogy, ha a szervezet rosszul dolgozik, méreggel van elhalmozva. A mikroorganizmusok felfedezésével ez az elmélet feledésbe merült. Az orvostudomány további fejlõdésével azonban fény derült a toxikus szervezet elméletre. Kiderült ugyanis, hogy nagyon legkevesebb mennyiségû méreg is elegendõ ahhoz, hogy a szervezetben nagy pusztítást idézzen elõ.

A prostaglandinek felfedezése az elmúlt évtized tudomány fejlõdésének eredménye. Talán azért húzódott el a felfedezés, mert létezésük a pillanat töredékéig tart. Ez idõ alatt a legerõsebb összetételt hozza létre a test.

A sejtek fala két féle nélkülözhetetlen, esszenciális telítetlen zsírsavat tartalmaz. Ezek a linolsav és a linolénsav. Ezeket az anyagokat az omega-6 és az omega-3 zsírsavak tartalmazzák.

A nélkülözhetetlen zsírsavak valóban nélkülözhetetlenek a test számára. A zsírsavak a sejtek falainak összetevõi, alkotóelemei, s nélkülözhetetlenek a test mûködéséhez, az oxigén felhasználásához, az energiatermeléshez, s a sejtek mûködésének szabályozásához. A sejtek falai részben foszforlipidbõl épülnek, amelyek alkotóeleme a zsírsav. A prostaglandinek amolyan ki és bekapcsoló szerkezetként is mûködnek, amit a hormonok szabályoznak.

A zsírsav fajtáját a táplálék által bevitt zsírsav minõsége határozza meg. Ha telített zsírokból készül, kevesebb folyadékot tartalmaz, ami hozzájárul ahhoz, hogy a sejtek sebezhetõvé, és könnyen elhalókká válnak. Ha azonban a nélkülözhetetlen zsírsav hozzájárulásával készülnek a sejtek, a sejtmembránok tûrõképessége nagyobb lesz.

A prostaglandinek hormonszerû összetételek, sok-sok hatással. Hatnak a hormonok és az enzim kiválasztásra, gyulladásos elváltozásokra, vérnyomásra, vérkötõ képességre, a szív és a tüdõ mûködésére.

A prostaglandinek úgy keletkeznek, hogy amikor a hormon megüti a sejtfalát, a sejtben levõ enzim arra ösztönzi a sejtzsír egy részét, hogy változzon át prostaglandinné. Ebben a pillanatban a prostaglandin a sejt mûködését ingerli, illetve fokozza, vagy lassítja, az-az ki be-kapcsolja a sejtet.

Rövid élete alatt a prostaglandin nagyon fontos tevékenységet fejt ki. Hiánya szerepet játszik a szív- és az érrendszeri-betegségek kialakulásában, és a rákbetegség kifejlõdésében. Hiányának tünetei lehetnek, krónikus fáradság, száraz bõr, emésztési zavarok, az ellenálló képesség gyengülése, figyelem összpontosítási nehézségek, aktivitási rendellenességek stb.

Meg kell továbbá említeni azt is, hogy egyes zsírsavakból negatív tevékenységû prostaglandinek állítódnak elõ. Hogy ennek mi az oka, még nem derült ki. Tény az, hogy amennyire pozitív lehet a jó prostaglandinek munkája, annyira romboló lehet a negatív prostaglandinek munkája a szervezet számára. A negatív prostaglandinek ellen használható az aszpirin. De ugyanaz a jelenség adódik elõ, mint az antibiotikumok használatánál. Az aszpirin gátolja a jó prostaglandinek létezését is. De mivel az aszpirin valójában az enzimek munkájára hat gátlólag, így a zsírsav nem alakul át a sejtben nélkülözhetetlen zsírsavvá, mert nincs, ami ösztönözze.

A kutatások bebizonyították, hogy a C vitamin pozitívan hat a prostaglandinek keletkezésére, amelyekrõl ma már ismert, hogy határozottan gátolják a daganatok növekedését.

A nélkülözhetetlen zsírsavak megtalálhatók: omega-3 a hidegvízi halakban, és más tengeri ételekben és a lenmagban. A lenmag hátránya azonban hogy nyersen nehezen emészthetõ, illetve nem teljes értékben tudja feldolgozni a szervezet.

Omega-6 zsírsav van a sáfrány olajban, napraforgó olajban, és a kukorica olajban. Némely gyógynövényolaj-kivonatok is tartalmaznak omega-6 zsírsavat, mint a kankalin, de bebizonyosodott, hogy ezek a készítmények alkalmazása hosszabb idõn át nem ajánlatos.

Ahhoz, hogy ezeket, a szervezet számára oly fontos zsírsavakat teljes egészében értékesíteni tudja a szervezet, jó májmûködésre és epére, illetve epekivonatra van szüksége az embernek, hogy alaposan meg tudjuk emészteni.

A kutatások bebizonyították, hogy a modern táplálkozással a szervezet nagyon kevés nélkülözhetetlen zsírsavhoz jut. A finomított zsírok és olajak negatívan befolyásolják, gátolják a nélkülözhetetlen zsírsav felhasználását a szervezetben. S ami még rosszabb, a zsírsavakat ezek az anyagok mérgezõ anyaggá változtatják át a szervezetben. Tehát, mint mindig, óvakodjunk a finomított élelmiszerektõl.

A legeredményesebb védekezés, az, hogy a szervezet méregtelenítése folyamatos legyen. Csupán ezzel tudjuk befolyásolni, ösztönözni a testünket, hogy a zsírsavakat fel is tudja használni, a szervezet elõnyére fordítani. Ha azonban nem történik meg, a segítségnyújtás, hogy a prostaglandinek érvényesüljenek a szervezetünkben, nem veszünk tudomást egy fontos felfedezésrõl. Megfeledkezünk arról, hogy milyen kevés szükséges ahhoz, hogy felboruljon az egyensúlya ennek a finom szerkezetnek, mint amilyena testünk.

Õsszegezés:

A prostaglandinek felfedezése az elmúlt évtized tudomány fejlõdésének eredménye. A sejtek fala két féle nélkülözhetetlen, esszenciális telítetlen zsírsavat tartalmaz. Ezeket az anyagokat az omega-6 és az omega-3 zsírsavak tartalmazzák. hidegvízi halakban, és más tengeri ételekben és a lenmagban, a sáfrány olajban, napraforgó olajban, és a kukorica olajban